2012. augusztus 16., csütörtök

ÓVODÁNKRÓL



Óvodánkról 

                                                              
 Hej, óvoda, óvoda, 
de fényes az ablaka, 
de tágas az ajtaja, 
de szép tiszta 
minden terme, 
zsibong a sok 
gyerek benne; 
olyan, mint egy kacsalábon
forgó, ékes palota.
(Kormos István: Vackor az óvodában)



          Óvodánk Kárásztelek központjában található
         KÁRÁSZTELEK Romániában,  Szilágy megye észak-nyugati részén található, Szilágysomlyótól 18 km-re. Intézményünkben a gyermekek nevelése 3 csoportban történik szakmailag képzett, gyermekszerető pedagógusok felügyelete alatt. Idén a kiscsoportos gyerekek óvónője Tököly Edina, a középcsoportos gyerekek óvónője Luda Emese és a nagycsoportosok nevelése Szabó Angéla irányításával történik.
      Óvodánk nemrég fel lett újítvaígy sor került az intézmény tárgyi és működési feltételeinek javítására. Nagyon büszkék vagyunk udvarunkra, amely kedvező lehetőséget nyújt a gyermekek szabadban történő mozgásához. 2011- ben több modern udvari játékkal lett az óvodánk felszerelve: hinta, faház, libikóka, mászóka, homokozó, amit a gyerekek nagy örömmel használnak.
   Nálunk a  gyermekek szeretetteljes légkörben, kulturált környezetben, szabadon játszhatnak, adottságaikat, tehetségüket, alkotó energiáikat kibontakoztathatják és fejleszthetik.





       Hangsúlyt fordítunk a hagyományőrzésre, népi hagyományaink ápolására. Így csoportunkban  népi dalos játékokat, mondókákat is tanulnak a gyermekek.
Az életkori sajátosságokat figyelembe véve törekszünk a gyermekek sokoldalú fejlesztésére. Napközben énekelünk, mesélünk, verset mondunk, festünk, gyurmázunk, sétálunk, figyeljük a természet változásait. 
      A közösen átélt tevékenységekkel és ünnepekkel nyugodt, vidám hangulatú közösséget igyekszünk kialakítani.
      Ha szereted a szép meséket, szeretsz táncolni, énekelni és kirándulni, szeretettel várunk !


Postai cím: loc. Carastelec nr. 363, jud. Salaj, Romania.
Telefon: (+4)0260-673702.
E-mail: ovisvilagkarasztelek. blogspot.ro



„Ha a gyermekek elfogadva és 
barátságban élnek,
megtanulják megtalálni a szeretetet 
a világban.”





A projektmódszer alkalmazása az óvodában

              A projektmódszer olyan jellemzőkkel bír, ami a gyermekek érdeklődésére, kíváncsiságára, felfedező kedvére, vállalkozó kedvére épít és a sokféle érdekes felkínált téma közül a leginkább vonzó választására ad alkalmat.
              A projekt feldolgozása tevékenységek sorozatából áll, s a tevékenységek folyamatában közvetlen, konkrét tapasztalást biztosít. Ezek a tevékenységek önként vállalt
cselekvésben történnek. A cél, a probléma megoldása, a produktum létrehozása, a tanulás pedig csak eszköz jellegű, csak a létrehozás hozadéka. Így, például a sütemény készítése
közben átélt alkotó tevékenység során tesz szert olyan tapasztalatokra, amelyek mind a mozgásos, mind a kognitív, mind a szociális, mind a kommunikatív személyiségszférákat fejlődésre bírja, megtanul mozgásos műveleteket, ismereteket épít be ízről, összetevőkről, együttműködik társaival, új szavak, kifejezések rögzülnek stb.
             Nincs két olyan azonos témájú projekt, amely pontosan ugyanúgy bonyolódna le
(időben, mélységben, tartalmi és formai összetevőkben), hiszen más és más személyi, tárgyi, fejlettségi igényű összetevők munkálkodnak benne.
             A kiválasztott témával min.2 max.5 héten keresztül foglalkozunk. Ügyelünk rá, hogy a téma a gyermekek érdeklődéséből, kíváncsiságából fakadjon és kapcsolódjon
közvetlen lakóhelyünkhöz.
            Az első napon megbeszéljük a gyermekekkel, hogy az elkövetkező hetekben
milyen problémák megoldására keressük a választ. Meghallgatjuk ötleteiket, meghatározzuk, mit fogunk gyűjteni, ki hova szeretne menni tapasztalatot gyűjteni. A megbeszélt dolgokat feljegyezzük és a projektfalon tájékoztatjuk a szülőket.
Az élmény-és tapasztalatszerzést a csoportszobából indítjuk, majd kiterjesztjük
az óvodára, végül a falunkra. Ezek feldolgozása, rendszerezése már az óvodai
csoportban történik.
           Óvodánkban kiemelt szerepe van a művészeti nevelésnek, ezért hangsúlyt
fektetünk a vizuális-, irodalmi- , és zenei élményekre.
            Minden projektet kiállítással zárunk le, mely összegzésre ad lehetőséget.


Projektgyűjtemény itt: http://janossomorja.hu
Köszönet ezért a nagyon szép, komplex anyagért. Tartalmas és ami a legfontosabb használható!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése