2016. szeptember 1., csütörtök

                                                       Óvodai beszoktatás
                 7 óriási hiba, amit a beszoktatásnál soha ne kövess el!

      Legkésőbb 3 éves kor után minden kisgyereknél eljön a nap, amikor bölcsödébe vagy óvodába megy. És bár próbálnánk a széltől is óvni szemünk fényét, valószínűleg nem csoda, hogy minden intézményben elhangzik a mondat: „Anyuka, Önnek kell elengedni a kicsit”. Ez egy hatalmas lépés a leválás felé, nem csak a gyereknek, a szülőknek is.
7 óriási hiba, amit a beszoktatásnál SOHA ne kövess el
Ebből is adódik, hogy a beszoktatás sikere a kisgyerek és a fogadó intézmény mellett sokban függ az édesanyától, a beszoktatást kísérő felnőttől is. Számít, hogyan készíted fel a kicsit a bölcsödére vagy óvodára, milyen információi vannak, te milyen lelkiállapotban vagy stb. És bár rajtad áll, hogy könnyebbé teszed-e a beszoktatást, néhány önkéntelen hibával bizony síróssá és nehézkessé is teheted!

1. hiba: Nem készíted fel megfelelően a kicsit a változásra

A gyerekek szeretik az állandóságot és a kiszámíthatóságot, ugyanakkor rugalmasan tudnak alkalmazkodni a változásokhoz is, ha tudják, hogy mikor mi fog történni. Ezért is nagyon fontos, hogy pontosan tudja, hogy mikor mire számíthat. Ki lesz vele a bölcsödében, óvodában, ott mit fognak csinálni és a legfontosabb, hogy anya érte fog menni. Megkönnyítheted az első napokat, ha már a beszoktatás előtt többször elsétáltok a bölcsöde vagy óvoda előtt, esetleg látja a vidám gyerekeket játszani, többször bejárjátok az útvonalat, amelyen majd menni fogtok, de még jobb, ha 1-1 órára be tudtok menni, körülnézni, ismerkedni a hellyel.
Mindenhol megengedik, hogy a kedvenc tárgyait magával vigye: a megszokott fogkefét vagy fogmosó poharat, a kedvenc játékot vagy éppen kispárnát. Ez biztonságot ad neki, pakold be a táskájába! Ezeket biztosan imádni fogja »

2. hiba: Nem igazodsz a napirendhez

Otthon általában lazább a napirend, a bölcsödékben és óvodákban azonban szigorú napirendhez alkalmazkodnak. Ez biztonságot ad a gyerekeknek is, rendszerezettebbé teszi a napjaikat és segít az új szokások kialakításában. Érdemes már a beszoktatás előtt megkérdezni, hogy mi a napirend az adott csoportban és ahogy tudod, alakítsd ahhoz az otthoni napokat is.

3. hiba: Nem hagysz kellő időt a készülődésre

A reggeli készülődés minden család életében vitaforrás. A gyerekek nem működnek olyan szervezetten, mint a felnőttek. Szeretnek mindenből játékot csinálni, ami viszont feszültté teszi a minden reggel rohanó felnőtteket. Találjatok ki egy új szokásrendszert a reggeli készülődéshez, amelyet minden reggel következetesen tartotok is. Így a kicsi is jobban tudja, hogy mit vársz tőle és könnyebben tud hozzá alkalmazkodni. A jelszó: csak következetesen.

4. hiba: Túl gyors a tempó

Vannak intézmények, ahol akár 1-2 hetet is adnak a beszoktatásra, de vannak kisgyerekek, akiknek néhány nap is elég. Alkalmazkodj mindig a kicsi igényeihez, figyeld a visszajelzéseit, de semmiképpen ne akard siettetni a beszoktatást. Hagyd, hogy az ő tempójában történjen minden, így számára is sokkal stresszmentesebb lesz az elválás időszaka.
Mindig beszéljétek meg, hogy pontosan mikor mész érte, pl. ebéd után, uzsonna után, és tartsd is magad ehhez. Így ő is tudja, hogy mikor számíthat újra rád és akkor fog várni.

5. hiba: Nem búcsúzol el

Egy anyukája után síró kisgyereknél nincs szomorúbb látvány, az ember szíve szakad bele, de a lehető legrosszabb megoldás, ha ezt elkerülendő inkább el sem búcsúzol a gyerektől, csak úgy eltűnsz. Hidd el, előbb vagy utóbb észre fogja venni, hogy nem vagy ott, és az neki sokkal rosszabb lesz. Mondd el neki határozottan, hogy mikor mész majd érte, öleld meg, adj egy puszit és menj el. A sírás a legtöbb esetben csak anyának szól, és ha hallgatózol az ajtó mögül, akkor hallani fogod, hogy néhány perc után abba is hagyja. Ahogy pedig telnek a napok, egyre könnyebb lesz az elválás.

6. hiba: Nem készülsz a betegségekre

A bölcsödébe vagy óvodába kerüléssel párhuzamosan a betegségekre is fel kell készülni. Közösségben a gyerekek könnyebben elkapják a betegségeket, ezért nagyon fontos, hogy hetekkel a beszoktatás előtt elkezd erősíteni az immunrendszerét. És bár igaz, hogy az új környezet miatti feszültség miatt is támadhatóbb a kicsi szervezete, a vitaminoknak köszönhetően csökkentheted a kezdeti betegségek előfordulását.

7. hiba: Stresszelsz

A legrosszabb hiba mind közül azonban, ha te stresszelsz. Fontos lépés ez a kicsinek, ami telhet vidáman és nevetve, de ehhez te is kellesz. Könyveld el magadban, hogy ez teljesen természetes folyamat, jól fogja magát érezni és jó helyen lesz. Attól, hogy ovis, még a te kislányod, kisfiad marad, ugyanúgy fog szeretni és a délutánt úgyis együtt tölthetitek majd. Nem hiába mondják: gyereknek gyerek a barátja. Segíts neki örömmel megélni ezt az időszakot!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése